неделя, 22 юли 2012 г.

За телевизионните шаблони


„Един мъж се връща у дома. Било зимна вечер и Трайчо Многотрайков / самотно хилене, подобно на задръстена прахосмукачка, вероятно от Боджи/ си представял как ще се върне и ще си легне до жена си, която се казвала Венера Многотрайкова /пак пореден самотен смях, опит за изчистване на гърлото и акорд от Майстора/. В тъмния вход обаче се сблъскал с дълга опашка от хора. Последния се обърнал към него и му казал „ Трайчо го няма и жена му пуска на всички”.
Трайчо светнал лампата /Майстора пак допълва музикално ситуацията/ и що да види – всичките му приятели. А те в един глас му викнали „Абе, у вас имало наводнение и дойдохме да помогнем!”.
/Боджи силно се напъва, прозвучава нещо средно между изкихване, изхрачване и гракане на дива птица, последван от добре регулиран смях от залата, туширан от Майстора и....време е за балерините/.”
И дори да са сменени две знакови имена, не може в съзнанието ви да не изникне името на шоуто, както и името на едноличния му собственик. Добре дошли в царството на телевизионните стандарти, наречени за по-кратко от нас «шаблони», а от специалистите «формати».
 - «Сърдит водещ» - представители Георги Жеков, професор Вучков, Георги Ифандиев, Антон Сираков и безброй други водещи, основно леговище: телевизия Скат
Представете си, че съседът ви е агент на МОСАД, дъщеря ви слуша упадъчна музика, а жена ви тайно крие партийната си книжка и чака да се възвърне стария режим и да наложи вето на уж-демократичния ви брачен съюз. Сърдитият водещ е готов да ви предупреди за това, като не ви спестява и хиляди други шокиращи факти, които са готови да прогизнат седалката на удобното ви кресло със студена пот.
Дали с насмешка или със заплашително вдигнати пръсти, той е готов с водопад от думи да порази всяка цел, която може да запълни половин час телевизионно време. И за да не им пресъхнат гърлата, те благосклонно дават и глас на легионите им от настръхнали зрители, които с еднаква енергия биха дискутирали Барак Обама и провала на здравната реформа, стига само да се чуят по телевизията.
Около водещите има ореол на самотни рицари - мъченици, което не им пречи да включват деликатни рекламни блокове или пък понякога да се карат един с друг, в името на шоуто. Типичен български формат, непродаваем в страни с висок жизнен стандарт. Никой там не обича кисело.
- «Лековит и знаещ  водещ» - десетки представители, по почти всяка телевизия
Повлекли крак покрай феноменалния успех на гениалния мошеник Кашпировски, телевизиите се напълниха с предавания, които твърдят, че успяват да лекуват хора и да им помагат с прогнози за бъдещето. Колоритен местен формат, без никакво бъдеще извън родината. Вероятно защото в чужбина болниците работят по предназначение, а не са само свърталища на мишки, хора със скъсани нощници и чаша топла вода с домат, която трябва да играе ролята на  диетична и здравословна вечеря. Видяли сте, че жена ви има нови и скъпи бикини, като подозирате, че има богат и потентен любовник? Но защо да я питате, като тя ще ви излъже, но пък по едикоя си телевизия имало някакъв, който познавал...
И в този формат има безброй телефони, като тук те са с добавена стойност. В крайна сметка, да узнаеш бъдещето си излиза скъпо – и в пряк и в преносен смисъл. Не се учудвайте и на рекламните блокове, добрите фирми работят с добрите предавания. Водещите обичат и да се карат леко на зрителите, като на непослушни деца. Те забравят да затварят капака на тоалетната след себе си, а от там струят силите на Ада, логично разположен около тръбите на канализацията. Те изразяват съмнение, че сестра им ще се разболее, защото имали само брат...а вероятно просто не са наясно с роднините си. Но най-мразят /но съвсем тихичко, че да не се вдига шум/ онези зрители, които вдигат пара и врява, че 3-4 минути разговор  са им стрували над 20 лева и отказват да платят, а  от това боли, ах, как боли...
- «Шоуто на ....» На кого ли? Я сами се сетете...
Добре, в крайна сметка, Слави ли ограби Джей Лено, като богато обогати неговия стандарт с балканска мерудия и вицове от руските сайтове? Или пък Джей Лено нескопосано копира  Слави, като се му съкрати балета, оркестъра и се опитва да се майтапи с доста по-академичен хумор?
Всяка телевизия се опита да си направи подобно шоу, в което между брадати вицове, голи кълки на невръстни балерини , собствено песенно творчество и оркестър, главният водещ си подава реплики с помощниците си и разпитва за интимни подробности. Любим трик е  по подобие на Маестрото да заковават с акорд някоя реплика, която трябва да промени света, но се страхуват да не остане нечута.
Публиката, подобно на кучето на Павлов, бързо реагира със смях или с тактично мълчание, като винаги съм си представял, че са дирижирани от медиен регулировчик, който с движения напътства тяхната реакция. И докато говори за поредната чаровна, но шавлива кака, прелъстила поредния Чичко Чорбаджиев, идва време за рекламите. Но след това следва песен на оркестъра, а после балет и нови номера, нови трика, а след това е възможно и водещия да изнесе своя сказка на наболяла тема, която да допълни с виц, в който има импотентен герой и негър садомазохист. Джей Лено да си гледа работата, сив и безличен, без Ванката, Годжи, каките от балета и публиката с плакатите, които всеки път изглеждат подозрително еднакви. Учениците от училище Х от Град Z за пореден път поздравяват Слави, а той благо маха, все едно е качен на президиума на мавзолея, а пред него минават тълпите.
„Аве, Слави! Отиващите  на забавление ти се прозяват!”
- «Риалити шоу» Разпостранение  - навсякъде, варианти  - безброй
Вероятно това е нещо, което трябва да каже истината за света на неподозиращите зрители. Вероятно в Франция могат да прекъснат да похапват своите франзели с масло и да въздъхнат, че все пак не живеят в перфектен свят. В България този формат достига своите екстремни стойности, след като живеем в толкова нереална среда, че шоутата ни са като филм на абсурда с отделни стряскащи епизоди, от които кръвта ни замръзва. Очаква се бум на интереса към Сървайвър, заради смъртта на Нончо Воденичаров. Набързо спряха Страх, заради смъртта на малък последовател на изпитанията там.
В момента пък от една телевизия хора разкриват тайните си и колкото повече тайни изкарат наяве, толкова повече пари ще получат. Аз мога да си призная, че си бъркам в носа и имам космат гръб. Давате ли 100 лева? За 140 лева ще ви позволя и да ми снимате гърба. Позиционирани в централно време, обвързани с жици и детектори, сякаш участниците няма как да излъжат, но всяка истина им носи парички и кисела физиономия у роднините. Да живеят парите, а роднините...да правят като вятъра!
По друго предаване, под предтекста че танцуват, между участниците и журито се разгарят горещи махленски страсти, които нежно и обаятелно събират ли, събират жадна за реалити гаври публика.
Дали пък другаде няма да се готвят пак да пеят, за да пресеят за пореден път кандидатите за слава между несполуките на центровете за психично здраве и временните им успехи? Я гледайте, певицата е с изрязани гащи, а друг герой е откраднал колело и се държи нагло с другите.Вероятно скоро в някой Брадър ще се сблъскат пак характери, а народното позорище ще го повтарят безкрайно много пъти. Камерите върху тях, а после 10 минути рекламен блок. Атака! Дайте шарена помия, за да се отпуснем и да не се притесняваме чак толкова, че живеем в Абсурдистан. Апропо, ако има мераклия за разменяне на съпруги, да се обади, това се очертава и да е есеннния хит.
- «Толк шоу» Интересен формат, с голяма популярност в България, където всеки има да каже толкова много неща, стига да се добере до микрофона. Дали да не противопоставим хомосексуалисти и националисти и да им гледаме сеира от двата ъгъла на един ринг? Съвсем в стил Сблъсък, нали?
Водещите имат богат избор от шарени странници от областта на политиката, шоу-бизнеса или от улицата. Дълги години Миглена Ангелова будеше стари баби и ги разплакваше с участта на поредния житейски изтърсак. Класическо за мен остана предаването, което ни разказа за любовна двойка, легнала за консумация в неожъната нива и прегазена от комбайна, карана от пиян комбайнер, който не ги забелязал. Вероятно животът в България ни задава толкова много въпроси наведнъж, че няма как една глава, колкото и да е умна, да реши вечните сакрални въпроси на нашето българско битие.
-         Защо жена ми изневерява, въпреки, че я бия?
-         Защо политиците крадат, а аз не мога?
-         Защо вашата партия изяде всичко, а ние дойдохме на власт, а  в хладилника е празно?
-         Как се руши голямата любов, когато се стигне до съвместно пране на чорапите на ръка?
И ако имате нерви, можете да узнаете всичко. Ако нямате нерви, защо пък да не си спомните детството и да си поиграете?
 - «Телевизионните игри» Във всяка себеуважаваща се телевизия можете да си поиграете,  а след като си видите сметката за телефона ще се усетите така изиграни, че никога повече няма да ви се доиграе с палавите водещи или с вездесъщия Ники Кънчев, който може да ви попита на колко години е Хеопсовата пирамида и да ви вземе 10 лева, преди да звъннете на братовчеда, за да отвори книжката с картинки на сина си. В тях се въртят милиони левове, като понякога избрани щастливци стават притежатели на жалки трохи, които само нахъсват и другите да взимат участие и да отговарят, отговарят. Вероятно само с носталгия можем да си спомним, че някога в Минута е много имаше за награди книги и екскурзия до братска страна за победителя. Сега са други времена, защо да не позвъним и да спечелим?
Разрязвайки на парчета голямата телевизионна диня, цепейки я пласт по пласт, за края ни предстои да оставим най-сочното парче, най-сладкото и с най-малко семки, триумф на стандартите и шоуто на шоутата. Добре дошли в централната телевизионна новинарска емисия на „коятоидае” телевизия.
Днес с новините от деня смятаме така  да ви треснем по главата, ама така силно, че дори и да не усетите, че нямаме нито оркестър, дори и въпроси не задаваме много, защото и отговори няма.
Поздравления, вие и днес ще се опитате да заспите, за да се събудите пак тук. За компенсация ви предлагаме песен на патриотична тематика с гологлав водещ, награда 50 лева, ако познаете кой е той или шокиращ репортаж, че и утре ще е пак същото. Изборът на канал е ваш и винаги ще имате право на това!

Няма коментари:

Публикуване на коментар