неделя, 22 юли 2012 г.

Когато лъжата стане начин да кажеш...нищо...


Една стара "нова" кола, обзавеждане с гипсокартон и нова дограма, някой лев на сметка и чифт тъмни очила. С това се завърна Х. от военна мисия. На купона за новия му апартамент имаше от пиле мляко, купено от кварталния супермаркет. С наслада слушахме как леко и безгрижно са минали тези месеци, през които жена му вървеше като призрак през етажите на входа. А после той прекали с алкохола, разгорещено се разкрещя, че никого не е убивал, че това е било грешка, че те сами се напъхали под огъня, а после го натопили. Направихме се, че не разбираме и набързо се измъкнахме. На другия ден всичко си беше както преди. Седяхме си по скамейките пред блока, когато той мина и съсед зевзек му викна "Хей, съседе, колко араби уби за тази красавица с марка Пежо ?" Без да му мигне, Х. усмихнато разказа, че през цялото време не е пипнал оръжие. И вероятно му повярвахме...
В България съществува този тип „истина-лъжа”, който вероятно няма да намерите другаде по света.
Още по стар навик от плаката „САЩ – враг на селищна система Опан” ние сме свикнали да приемаме спуснатите отгоре призиви като закони, без значение колко са адекватни. Така третираме и нещата в личния си живот, защото така ни харесва. И така обичаме да се залъгваме, че понякога сами забравяме колко сме сами и изоставени в една рушаща се държава, която се движи благодарение на лъжите на водачите и.Но нека да забършем пяната от устата на политиците и да разбием митовете и легендите, които ни се спускат отгоре и ние гълтаме с охота, като малки сладки розови хапчета...
All hail the new European Union!
Поредна година в Европа, даже парите от голямата халтура по приемането се изхарчиха, а България е все още „част от EU”. Доколко миячите на съдове, строителите на сгради и медицинските ни сестри живеят в Европа, въпреки, че работят тъкмо там? За това няма как да разберем, но в родината всеки надут балон е вече пълен с "европейски въздух". Четиридесет и пет години упорито работихме по ленински, сега вече можете да проследите "европейския почин" и в сковаването на кочина от стари дъски. На тях можете да видите надписа "Made in EU", което е сигурна гаранция, че прасето и то ще се усети част от голямото братство на съюза, редом с видните ни политици - европейци. Гордей се Прасчо, кочината ти е скована както трябва, съблюдават се всички европейски закони, даже и ще умреш от политически коректен нож, хуманно, а горелката няма да замърсява околната среда.
Въобще, съществува ли този съюз, където сме заедно с другите нации или просто ни залъгват ?  Представям си България като стар и забравен чичо от село, на когото понякога звънят по телефона и го канят в града, като му постилат да седне на вестник, за да не цапа дамаската, а той им носи хубави жълти круши и румени ябълки. Да живее Европа, че ни кани на дивана си! Но за постелката от вестник никой не ни каза, както и че пак си оставаме обслужващ персонал на многобройните им хотели, болници, строежи, частни домове, плът за забавленията им и пушечно месо за идеите им...
„ ..все повече хора се връщат в България...”
Както обичат да казват по телевизора, „ с настъпването на европейските условия на живот” все повече хора се връщат в България. Много малко филми са ме разплаквали. Но няма как да не спомена "Goodbye Lenin" и сцената с бягащите в Западна Германия хора, които младите герои на филма представиха като "тълпи от западняци, които търсят покоя и удобствата на ГДР." И ако тогава имаше за какво да се лъже, днес в България е просто наглост да твърдиш, че някой може да се завърне тук. За какво да се завърнат, за да работят за 150 евро на месец, ако успеят да намерят работа, естествено. За да имат социална министърка, нагиздена като Имелда Маркос в по-добрите си години, преяла от кражби на имоти. За да имат атрактивна "тройна коалиция", водена от млад марксист - рокер, дядо шмекер, но по съдба цар и ориенталски хитрец?Назад в бетонното кралство на разпадащите се панелки?
Мерси, винаги предпочитам спокойствието на купата пуканки и някоя американска тъпедия пред горе-изброените „удоволствия". Какво, учудени сте как така негативно съм настроен към родната страна ли? Вероятно гледам по-малко телевизия от вас и пътувам повече из България...
„...българската икономика се развива с бързи темпове...”
По-голям балон от това няма, какво да се лъжем друго. Изглежда много звънко и сочно изказване, но тъпото е, че не издържа на нито един проверовъчен въпрос. Къде точно се развива тази икономика, в какво се изразява това, как се променят показателите така, че да има някакво развитие и кой е определил, че "темповете" са бързи? Все още работещите фабрики са под инерцията си от комунистическото управление. След фалита на фабриката обичайно следва търг за оборудването, останалото на скрап, а на мястото и се строи нещо. Кога за последен път сте чули за българско „изобретение” или „разработка”, което да не се окаже журналистическа измислица? Кога сте чули или видели българска стока, която да се наложи на световния или поне на европейския пазар? Ще ви напомня за един от колосите на родната промишленост, който в момента е предимно спонсор на ЦСКА и арена на безброй спорове, като и бездънен извор за източване на пари. Добре се развиват, нали?
„...улиците са вече спокойни, престъпността  е ликвидирана...”
Как да не ги обичаш тези хора? Бате Бойко избойка всички лоши, след това започна политическа кариера. Улиците са вероятно спокойни, защото не остана нищо за крадене или правене по тях.
Тук таме на някой му откраднат старата кола, за да я продадат за скрап. Дребни шеги на неузрели характери. Истинската престъпност се премести нива нагоре, в политиката, в местното управление, в сферата на услугите, в банковата дейност, в застраховките. По-изгодно е, по-малко те брули вятъра, а приходите са много  пъти по-големи.
И говорейки за престъпност, няма как да не споменем и един странен факт. От време на време полицията извършва показни акции, при които залавя и пуска определени знакови лица. Сякаш си играе на котка и мишка с тях, но не е ясно кой кой е. Минаха години преди да заловят сводника Ванко 1, в които той издаваше албуми и беше звезда. А всички знаеха за приходите му. И мълчаха...
„...всичко в България върви нормално...”
В България всеки знае всичко за всеки, и лошото и най-лошото. Добро нещо не съм чувал от много време и то за никого. Истинско чудо е, че всеки в града знае кой и какво краде, пие, чука, прави тайно от другите. Политиците крадат, полицаите взимат подкупи и гуляят / в извънработно време, естествено/ с престъпниците, администрацията спи и само чака да те щипне с някоя пачка за подпис. И това е така явно и видимо, че чак да се учудиш. На никого не прави впечатление вече даже.
Не знам дали това е нормално, но ако това е нашата дефиниция за нормалност, вероятно би трябвало доста да се замислим кое тогава е ненормалното.
„...възрастните хора са щастливи да починат на морето в луксозни хотели..."
Една от шумно рекламираните акции на правителството, която трябваше да обърне внимание върху щестливите възрастни хора в страната. Която обаче не разказа за мизерните пенсии от 100 лева, за унищожителната политика спрямо старческите домове, за самотата и нищетата им.
Както и не спомена, че старците посетиха крайбрежието в условията на октомврийските дъждове и студове, когато зимните дрехи бяха задължителни, мъртъв сезон за хотелите, а вероятно ги таксуваха по цените за началото на август...
„...за всяко дете закуска...”
За всяко дете има подсигурени по сума по-малка от левче на ден, в която да се включи вкусна и питателна закуска и топло мляко или сокче за пиене. Чудя се, как тези деца не се прехранват с филийката наръсена с нещо и сокчето, което боядисва чашката си, толкова е натурално.
В пропагандата за събитието имаше наляти повече пари, отколкото в самото хранене, което бе ограничено до 4 клас, сякаш в 5 клас вече не са деца? Или са вече на години сами да си откраднат или да заработят нещичко...
„...нашата партия ви обещава....”
...да ви доощави до кръв, при това хуманно и европейски. Не ви ли  е втръснало всяка година да ви обещават по нещичко, а после да ви теглят по една майна и да ви оставят да се оправяте сами?
Мога да направя цяла библиотека от неизпълнени обещания, при това сочни и дадени с пълната увереност, че вероятно няма да станат никога истина. Кога последно сте виждали изпълнено обещание от политик или от цяла партия, освен ако не става дума да ви доведат някоя Пайнерка и камион с вино и подвижни скари, за да нахранят гладните и жедните и да им напълнят очите...
„...България е една правова държава...”
Абе, я си гледайте работата,  България е пример за дива и безразборна дискриминация.Ако си успял, здрав, богат – вратите пред теб са отворени навсякъде. Ако си възрастен, беден, от малцинствата, ако си болен, ако си инвалид или ако си примерно учител...вероятно доста врати ще ти се затворят.
Наскоро чух, че "законите тук били само красиви извинения да ти откажат това, което лесно дават на другите". Така че, ако искаш да ги нарушаваш„ внимателно прецени дали има шанс да се измъкнеш.
Заложи на парите и общественото си положение, ако ги нямаш, по-скоро се откажи от резки движения...

Ако следите новините и четете вестници, скоро ще видите или чуете тези думи и десетки други, които като стари  дъвки Идеал се въртят и тровят ушите и очите ни. Напълно съзнателно усещаме, че те са просто поредната лъжа, но няма как да го приемем, защото това означава да отворим очите си прекалено широко. А от праха по улицата често можем да ги нараним и да се наложи да си поплачем, за да излязат вредителите. А големите момчета и момичета не плачат, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар