неделя, 19 декември 2010 г.

Подценяваме психическото си здраве

На фона на шумните скандали в областта на здравеопазването, психичното здраве на българите винаги остава някъде на заден план. Свикнали сме да борим стреса с една ракия повече, да преглъщаме депресията вътре в себе си, но понякога събраното в нас е готово да изригне. Срещата с психиатъра тогава е повече от неизбежна, а лечението доста често трудно и дълго. За проблемите на духа, за зависимостите, за психичното ни здраве, екип на Фрамар посети и разпита доктор Иван Ников, психиатър в Областен Психодиспансер, Стара Загора.
 Фрамар: Представете се за читателите на Фрамар.
Името ми е Иван Ников, лекар - специалист от 6 години. Работя в общинско здравно заведение, имам и частна практика. Работя с всякакви пациенти, включително и с хора със зависимости - хероинова, алкохолна и др. Зависимостите са моята основна специалност.
 Фрамар: Как бихте дефинирали понятието зависимост?
Зависимост е, когато се прекалява с употребата на нещо, било то вещество или нещо друго, като тази употреба намалява интересите към други неща, изчерпва финансов или социален ресурс, носи вредни последствия за физическо и психическо здраве.
 Фрамар: Към какво е зависим българинът днес?
прочетете цялото интервю 

Няма коментари:

Публикуване на коментар