събота, 4 юни 2016 г.

За шума и модерния свят - нещо като опит за сценарий за фантастичен филм

Почти си мисля ,че това съм го чел някога като дете. В едно общество в бъдещето имаха огромни проблеми с шума, който вече беше така страшен, че ходеха със слушалки, въпреки това, вибрациите ги довършваха. Главният герой изведнъж попадна в пълна тишина и...полудя.

Не си спомням името на автора, нито на разказа, не съм сигурен, че и такъв разказ има въобще. Ценя тишината повече от шума.
Когато се преместих да живея на сегашния ми адрес, най-впечатляващото нещо през целия ден беше абсолютната тишина.Вечерта оставаше да пусна музика, да отворя прозореца, да дишам с пълни гърди и да слушам тихо и галещо музика. Свикнах да спя на музика, с години. Тиха и обгръщаща, галеща въображението и възбуждаща сънищата.

Изминаха 16 години от този момент. За съжаление, околността вече е един сравнително шумен квартал, в който до късно вечер се чува рев на мотори, песните от околното заведение, звуци от някое събитие в града.  Има моменти, когато просто не може да се заспи, затворените прозорци са задължителни.

Съвсем скоро шумът ще стане основен проблем в градовете ни. Свистене на коли, шумна музика, викове, крясъци. Дали ще мога да намеря такова място, в което има тишина и въздух?
Тези места ще намаляват. И това не е фантастика, а реалност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар