събота, 20 септември 2014 г.

Да пием по една депресивна лимонада...

Преди много години в Работническо дело пишеха съвсем сериозно, че американските войници пиели по една Кока Кола и влизали в джунглите да трепят виетнамци. Напълно резонно, ми според тогавашните разбирания тук, Кока Кола предизвиквала агресия.
Много години след това, в българската лимонада има такива съставки, които "могат да имат неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата".
Да отпием една глътка и да прочетем малко повече за Е102, наричано още ТАРТРАЗИН.
"Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят, приготвя се от въглищен катран и забранен в много страни.
Това вещество е опасно за здравето, защото може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Употребата му е била забранена в Европа, но след това, забраната е отменена под натиска на ЕС.
Във Великобритания са проведени изследвания, които показват, че редовното използване на оцветителя води до хиперактивност и намалена концентрация при децата. Направени тестове в САЩ доказват, че 1 на 10 000 души развива алергия от продукта (кожен обрив). По своята същност, Е 102 се отнася към промишлените отпадъци и е изключително опасен за астматици. Може да предизвика мигрена, сърбеж, нарушава зрението.
Въпреки вредата на веществото, производителите го използват в стремежа си да спестят средства, защото това е един много евтин синтетичен оцветител. Преди всичко, той се използва в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, червени сосове, кисели краставички, полуготови супи.
Тартразинът намира приложение и козметиката, също като оцветител на коприна и вълна."
Източник: http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e102

Да пийнем още една глътка, без да четем етикетите. Да налеем и на децата си, евтино и жълто, все едно лимон. Лимоните били поскъпнали, това поне е все така евтино. Да сме благодарни и на тия хора, които имат смелостта въпреки всичко и на етикетите си да пишат реалното съдържание, въпреки малките букви, които почти никой не разчита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар