понеделник, 18 февруари 2013 г.

Васил Левски или Бон Скот - това е въпросът...

Наскоро се сетих, че през 80те години чествахме на 19 февруари смъртта на Бон Скот, легендарният вокалист на AC/DC. По какви ли не начини, с напивания, купони с музиката му /ненадминатите ранни албуми на AC/DC/, палене на свещи и така нататък. Детски му работи, но като се замислиш, напълно логично е било, защото той и музиката му са били много подобни на делото на Левски - желаел е сигурно човекът да ни освободи нас, момчетата и момичетата в онези грозни, но задължителни училищни униформи. Не пряко, защото по официалните данни тогава, България бе най-свободната държава на света. Непряко - да можем да мислим, да разсъждаваме, да мечтаем. Дори и покрай алкохолът и наркотиците да не бе чувал никога за България /което ние с акълите си тогава въобще не допускахме за вариант/, той и музиката му оформиха голяма част от възгледите на онова поколение, което се опита да бъде наистина свободно, след като падна комунизма.
На същата дата се честваше и Васил Левски, познат ни от почетните зари, от думите на партийните ръководители, които се мъчеха да вменят една здрава комунистическа партийност в делата му, нещо като прото-комунист, който е на път да изреве на турските стражари - Чакайте, да видите, като дойде девети септември...
Тридесет години след това, смъртта на Бон Скот не се чества така масово, голяма част от поколението ни изчезна или се разтопи до пълна или частична деградация. Васил Левски става все по-масов обаче, както бихме казали днес - популярността му е в растящ тренд.
Можете да го намерите татуиран по гърбовете на скинхед момчета, в милиони статуси във Фейсбук, в официалните големи слова на политиците, по плакати и дейности, пълни със сериозен смисъл, както примерно "коледните анти-спин концерти".  Не знам защо обаче си мисля, че в сърцата ни го няма, или и да е там, това е негово копие, подобно на онова от комунизма, което сами си пълним с нашите си идеи и вярвания, но караме Левски да ги каже, за да ги оправдаем и пред самите себе си.

Васил Левски или Бон Скот  - това е въпросът, май никой от двамата, докато сме нация, която консумира "ретро мр3" и живее по правилата, завещани ни не от предните двама, а от Димитър Общи. Кой беше Димитър Общи ли, ами, позагледайте се в новините днес, утре или вдругиден, той има много образи, лесно ще го познаете.

3 коментара:

  1. СРАВНЯВАТ СЕ СРАВНИМИ ВЕЛИЧИНИ - МАТЕРИАЛЪТ Е НАПЪН . . .

    ОтговорИзтриване
  2. Нима Бон Скот от нашите фантазии не е равен на експлоатирания от политиците и облизано неадекватен образ на Левски, сякаш изваден от пропаганден плакат?

    ОтговорИзтриване