понеделник, 4 юли 2011 г.

Турска народна музика- 10'' LP - краят на 50те - началото на 60те, автентична турска народна музика

В една абсолютна "нощ след труден ден", в който съм работил като куче и ми се спи като пън/извинете ме за директния цитат/, към грамофона поема плоча, за която дори мислех, че съм я загубил покрай последния ремонт. Една такава, палава и никаква, среден размера, която преди ремонта си бях пуснал, одобрил и скрил между другите. Ровейки по рафта, тя се измъкна между другите и ето, явно и е дошло времето.
Палава шарена обложка, типично в стила на Балкантон, който нямал навика да прави индивидуални обложки, а разчитал на графичната корица.
Като има шарени къщи, народна музика. Като има оперна певица -опера или класическа. Като има цветя или картинки от България - естрада.
И тази плоча не прави изключение, издържана в богатия на цветове графичен стил на началото на 60те. Не се чудете - цветовете тепърва предстоят да дойдат в
сивата на емоции социалистическа България. И не се чудете - на гърба на обложката е споменат на 2 езика Оркестърът на Милчо Левиев. Уви, както споменах, дизайнерите на обложки тепърва е трябвало да се появят в Балкантон, а на тяхно място са били поставени работници, на които не им е пукало кое с какво ще излезе, стига да има обложка.

Но под шарените къщи /вероятно Велико Търново/ се крие една много интересна плоча с народна музика, накратко озглавена - "Турска народна музика".
Успях да спомена за оня акустичен стил на живото записване, той е наличен и тук в тази плоча. Дали има смисъл въобще да споменавам имена?
Единственото, което вероятно може да ви говори нещо е Кърджалийският Естраден Театър, който гледах на един концерт в Стара Загора.

Другите имена...Ахмед Джумалиев с Коларовградския оркестър, Е. Енверова с Коларовградската народна група, Юлвие Ахмедова, Ахмед Юсуфов...
8 песни за времена, когато народната музика не е била придружена от звука на клавири и е нямало електричество, нямало е цици и фолк певици.
И можете ли да познаете, на кой град до 1965 са казвали Коларовград??
Много трудно, защото вероятно не знаете и кой град се е казвал Сталин?
И гледайки "Любимец 13", никога не сте забелязвали табелата на влака "Сталин - София".
Вземете я забележете, чуйте и три от песните от тази плоча. Дано отворят сърцето ви към едно по-добро време, някога в миналото...криво и несъразмерно, но
истинско. А статуята на Сталин във Варна изчезнала една сутрин, говорят, че с военни хеликоптери я закарали на 40-50 метра навътре в морето и просто я хвърлили. И дори сега водолази ходели там и снимали покрития с водорасли някогашен Баща на народите. Странна история, нали? И други подобни мога да ви разкажа. До утре!

Ахмед Джумалиев с Коларовградски оркестър - Обикнах мома, баща и нея дава



Естраден Театър, Кърджали, кларинет Мехмед Киришев - Кърджалийска Народна игра



Ахмед Юсуфов - Моя Сание




Повече информация за плочата - в Аукро.
More about the record - in Ebay.

http://aonshop.tk

Няма коментари:

Публикуване на коментар