неделя, 3 юли 2011 г.

Jesus Vasquez - La Voz Incomparable De - LP - оригинално перуанско издание на една от иконите в креолската музика на Латинска Америка

Като за първо пътуване, пристегнете коланите, машината ни пътува далеч, далеч...Някога чували ли сте за Хесус Васкез?
Никога не бях чувал за тази певица от Перу, истинска легенда в родната си страна. Съвсем случайно ми попадна нейна плоча от края на 60те, с интересен печат - била е собственост на перуанското търговско представителство в България. Тогава. А сега се върти на грамофона ми.
Кариерата и започва през 1939, в едно радио, точно на 3 февруари. Същата година списание Lira Limeña и дава титлата "Кралица на креолската музика", с която тя никога няма да се раздели. В дискографията си тя оставя над 60 албума и 80x78 оборотни плочи. Умира на 89 годишна възраст, през 2010.

Какво ли мога да добавя към тези сухи факти?
Много чувствена и латино музика, с звука на 60те.Записите са "на живо", без грам електричество, точно както са били записвани българските плочи до средата на
50те /отива оркестърът, забива в радиото, а на изпроводяк има и плоча подарък/.Това е и причина да няма много записи от онези години, защото за запис са използвали така наречените "ацетати" - мека пластмаса, върху която може да се запише звук и да се направи плоча в една бройка. Която обаче си отива след някоя друга година или след няколко прослушвания.

Можете да намерите плочата в Аукро. Приемам и лични оферти, ако проявявате интерес към това късче история.

Малко звук:
Jesus Vasquez - Idolo


Jesus Vasquez - El Picaflor


http://aonshop.tk

Няма коментари:

Публикуване на коментар