събота, 1 август 2009 г.

бат бойко, дай газ

Като бурен поток мътна вода, като лавина...така завладява ушите и съзнанията на интернет- потребителите една нова песен, посветена на български политик, чиято партия спечели изборите едва преди месец. Изпълнена от Биляна и Готин Бенд, песента е като истински шамар в лицето на бившите управляващи. Но нека да вмъкнем малко анализ и да акцентираме върху определени моменти от песента, които показват огромният конотационен пласт на семиотични натрупвания, събрани в една привидно проста песен, направена за простолюдието. Оказва се ,че не е просто да пишеш прости песни.
Няма как да не акцентираме и върху простонародния език, новобългарският, продукт на триумфа на образУвателната реформа в българското училище.
„Ай са де ..
Въх, рамо, рамо
на „Позитано”
си имат, мамо, дерт!”
По незнайни причини в песента е вмъкнат Рамо, герой на „Слонът, моя приятел” и култовата песен „Рамо, Рамо, друже мой”. Вероятно лирическият герой търси упование и сила, при това в някой могъщ приятел, а кой друг, ако не индийският слон, завоювал сърцата на милиони през 70те, същите, които сега гласуват за „Позитано”. Но да видим за „дерта”...
”Гледай сеир само
шушона, мамо,
шъ им го спукат ГЕРБ…
Кът им спукат шушончетата,
шъ им цъфнат милиончетътъ”
ГЕРБ искат да спукат шушончетата на БСП, което поне при мен води до следната аналогия – шушон, топлина, енергетика...? Не знам защо, пред очите ми се появява Р.Овч. и е нещо кахърен. Темата за милиончетата е ясна, там всяко дете знае – имаше едни пари, после останаха само с имането, парите ги няма. Но песента не призовава за активна позиция, защото вярвайки в бат Бойко, ние просто можем да полегнем на креслото и да зяпаме, той ще свърши всичко. Време е за поредното шоу!
”Въх, рамо, рамо
на позитано
си имат, мамо, дерт.
А са дее!!!
Припев:
Бат Бойко, дай газ,
изгрял е твоят звезден час!
Бой до дупка, глей само,
леле, лак трепкат на „Позитано”
И цялата сила на народния хор, покорил космоса и разчувствал света, се отпуска върху нас в припева, където певицата и дамите от хора дават попътен вятър на промяната, защото сега е време да се действа и точно това е посоката. И боят е до дупка, а на Позитано трепкат, като листа под напора на силен вятър. Не знам защо обаче, този хор ми напомня и за така популярните през 60те години псевдо-фолклорни песни, възпели хиляди именни и безименни партизани с епичността на социалистичмеси
”Въх, рамо рамо
у „Позитано”
треска буди се,
гледай сеир само
силна вода, мамо,
шъй ги отнесе!”
Силната вода, която идва с бучене от многобройните низови организации на ГЕРБ стряска другарите от Позитано, но народе, готви се не за революция, а за шоу. Да не пропуснем да отбележим и метафората „силна вода”, вода, вятър, две от стихиите, които бе овладял Капитан Планета, явно важен герой за подражание от детството на лирическия герой...
”Кат им лъснат бакийте,
шъ им виснат чивиите!”
Тази строфа показва явното неудоволствие на другарите от светлината върху техните неудачи, които Станишев шумно акцентираше като успехи. Но висването на чивиите ни подсеща, че това вероятно ще е само една игра, като намусено дете, което се е провалило на Монополи. Но ще има и други раздавания.
”Въх, рамо, рамо
на „Позитано”
си имат, мамо, ГЕРБ!
ВЪх!
Глей сеир само
шушона, мамо, ще им го спукат ГЕРБ!”
ГЕРБ са вече на Позитано и това, което предстои да се случи, вероятно ще бъде запомнено и повтаряно от деца на внуци. Илюзията за пукането на шушона е силна, а сеирът ще е велик.
”А са де!
Припев: …
Бат Бойко, дай газ! „
Дай газ, бате Бойко. Нахъсани от новите разпоредби и идеи на политическа партия Герб и желанието им за реваншизъм върху Позитано, авторите на този летен хит проповядват безмилостна сеч и „пукане на шушони”, за да има забава или по-простичко казано, сеир...
В магическия реализъм на поетиката на Биляна присъства Рамо, добрият слон от класиката, единствената опора на притеснената от промените героиня. С присъщите и прости изразни средства, на прост език тя дава подтик на Генерала да промени системата и да изкара наяве бакиите на БСП.
Колко странно, та ГЕРБ това го говориха почти няколко месеца,преди да се изяснят какво искат да кажат, а Биляна с една проста песен успя да го синтезира и да излее народната болка. Кракът на Бойко е на педала, давай, народът очаква промени. Но да не забравяме и за сеира. Затова да прегърнем своя слон, да пуснем телевизорите и да чакаме. Препоръчвам за консумация със студена вода, заради летните жеги.И да не ви избият нервите...ох, Рамо, Рамо!

http://www.youtube.com/watch?v=5duIDoAlPNk

4 коментара:

  1. ...следната аналогия – шушон, топлина, енергетика...? Не знам защо, пред очите ми се появява Р.Овч...Всеки изкривява истината според убeжденията си :confused:(не че подкрепям Р.Овч...)

    ОтговорИзтриване
  2. То какво да му подкрепяш на Р.Овч.?:yikes: Освен това, този анализ е майтап, пародия.:psmurf: Дано не си го възприел сериозно? :wizard:

    ОтговорИзтриване
  3. M.Вълчев writes:Тази песен много добре показва какво представляваха изборите една голяма чалга.Само не мога да разбера как горкия Рамо се е забъркал в тази каша ,сигорно е карал със своя слон избератели чак от милярдна Индия.Интересен поглед върху нещата.

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е цирк, а Рамо е образ от братска Индия, където тези филми сигурно са ги въртели, въртели. Да пием за кинопередвижките.:psmurf: :wizard:

    ОтговорИзтриване