сряда, 8 април 2009 г.

Very Циничен Person Brother

Да си известен в България е така лесно, две три песни, появяване в някое шоу, накичване с някоя титла, няколко снимки в жълт вестник и етикетът VIP ти е закачен завинаги. Малка страна, малки простори на фантазията. Често се налага известните да напомнят с какво са известни, защото бързо се забравя участието в някой маскен бал на Минчев или песен, звучала 10 пъти по ММ преди 3 години.
Преди стотици години една френска VIP персона предложила вместо хляб народът и да си хапва пасти. В наше време и пастите са вече на изчезване, затова от няколко седмици българстите ВИП-ове ни предлагат да ...гледаме телевизия, но всъщност ни желаят само доброто. Пастите са често калорични, с много вредни добавки.
Телевизията е нула калории, може да се употребява във всяка ситуация, нужни са ти просто контакт, телевизор и една жица за антена. И докато зяпаш, пред теб ще се разкрива един нов свят...многоцветен, пълен с усмихнати хора, пресен хляб, дъхави изпрани дрехи, уиски, джакузита, джипове. И всичко това е само на една жица отстояние от теб. Нека да се опитаме да се пресегнем към новият Брадър, за да усетим и ние малко от купона и да спомогнем за добрата кауза, защото и звездите имат сърца. Нали?
Издържан в най-добрите традиции на Болиууд, форматът представя куп известни личности, които са приели идеята да подпомогнат нуждаещите се и бедните хора в България. Затворени в малката си луксозна къща, родните известни личности започнаха своята благотворителна кампания, която вече има значителни резултати. Със сълзи на очите те правят чудеса и смс-ите текат. Тъй като са специални сънародници със „значително положение” в обществото, от продуцентите не се жалят пари за уиски и водка в неограничено количество, изискани блюда и екзотични плодове, а Тодор Славков е отговорен за преразхода на бирата. Но е много важно да са ти нахранени и напити ВИП-овете, за да има шоу.
И нека да започне шоуто, но вземете телефоните си в ръка, нека да пускаме пари за децата.
Естествените конфликти между участниците са почвата, от която трябваше да растат цветята на доброто. Първи повлече крак Кошлуков, като протестира срещу участието на Тодор Славков, който бе символ на една мразена от него система. За пореден път чухме историята за оня процес, преди все пак в името на благотворителната кауза бившият затворник да влезе. Вътре в къщата обаче се оказа, че между него и Тошко няма никакъв проблем, даже им е много сладко да си пийват заедно и да си приказват.
Прекрасно е, че на масата и на двамата не им пука за политиката, стига да има какво да сложат в чашката и в устата, пък не е лошо и за джоба да има нещо. Но Кошлуков има и дава. В мащабен салса-политико-шоу спектакъл, той обрули заможните си съпартийци и събра 26 000 лева.
„Братче, трябва да дарявате за спасението ми и бедните деца. Колко даваш?” , „Щом трябва, давам 500 лв.” отвърна тутакси Миро Севлиевски, бивш енергиен министър. За „Новото Време” предизборната агитация започна. Време е за мили очи и чистене на старите кални петна.
Очакваната вълна от социално - обусловени конфликти започна да навлиза в шоуто. Няма какво да се лъжем, политиката е безинтересна и изтъркана тема. Но кой пуска водата и кой забравя да изчисти тоалетната, кой готви и кой само яде...това са вечните теми, които наистина вълнуват зрителя.
Секс...след няколко различни по горещина сцени, в къщата продължава да тегне нагнетеното напрежение от липсата на по-така контакти. Предполагам, че съвсем скоро ще имаме нещо, което ще ни спре дъха. Дали ще е хетеросексуален секс или гей секс...не се знае, но публиката и законите на шоуто си го искат.
Не трябва да забравяме и за алкохола, след няколко глътки в повече много от брадърите направиха сериозни гафове, които ни залепиха на екраните за часове. Странно поведение за Кристияна, една от спасените сестри от Либия. Гаф за организаторите или просто опит за неуспяла оригиналност ?
Секс, алкохол, битови неуредици, политически популизъм и всичко друго имат за цел да ни накарат да спасим за цел да спасят децата на България. Да пускаме ли сега смс-ите си? Изчакайте малко...
- Цената на отделен смс е 1.20 лева. От тях до децата достигат 50 стотинки.Останалото отива в телефонните компании и за данък. Но това е проблемът на GSM благотворителността – седиш си на дивана и пускаш съобщения. Не правиш нищо друго, освен да манипулираш телефона си. Но тези съобщения са добро оправдание за собствената ни пасивност. Та аз пращах sms-и? Уви, парите ти не отиват съвсем по предназначение, замисли се.
- Със сълзи на очите брадърите призовават за повече смс и събрани пари. Следва Тошко с бира в ръка и реклами.Всяко пряко излъчване и последвали части имат поне 40 минути реклама, които по сметки от тарифата на Нова Телевизия излизат доста приятна сума. При цена на спот от 1 минута за 15 000 лева/ по данни за декември, 2008/, както и при стандартните 40 минути реклама на предаване, можете да сметнете какви пари печелят приблизително продуцентите и телевизията. Вече трети месец няма актуални цени за реклама на сайта на телевизията. Вероятните суми едва ли са по-малко. Тези пари защо не отиват и те за благотворителност? Защо те не се споменават никъде?
- Покрай началото на предаването изникна шокиращата информация, че всеки от брадърите ще получи тлъста сума за участието си. Тази сума варира между 130 000 и 10 000 лева, като не броим бъдещите облаги на участниците от двумесечната им реклама покрай шоуто. И какво е това благотворително начинание, когато само хонорарите на участниците се спрягат около цифрата 500 000 лева, а събраните пари до момента нямат и 300 000 хиляди лева.
- В разкоша на къщата е много трудно да усетиш мизерията на социалните домове, както и като си пиян и преял е вероятно много трудно да усетиш драмата на децата, чиято храна на ден не прехвърля себестойност от 2-3 лева. И колко е лесно да помолиш другите да дарят пари, а ти да стискаш хонорара си и да триумфираш, въпреки това. Интересни въпроси можем да си зададем за показната човечност на едно търговско мероприятие, което превърна онеправданите на България в медийни герои, за да направи пари на техен гръб и за да ги забрави след това.
Всъщност, няма какво да се лъжем. Аз не пуснах смс, защото не харесвам да ме манипулират и да се спекулира с доверието и с парите ми. Всеки от нас може и трябва да дари пари или да помогне на тези деца.За тяхната съдба си струва да се правиш на шут и на глупак, за да просиш пари и да се унижаваш. Държавата е безразлична към тях, институциите имат добри оправдания да се не случва нищо.
Не е необходимо да обличаме в доверие посредници като Oldschool на Нико Тупарев, нито пък дирижираното от Е.Масларова министерство. Вероятно всеки от нас трябва да намери добрината в сърцето си. И да я използва активно. Понякога си струва да спреш да гледаш телевизия, за да останеш човек. Звездите наистина ли имат сърца?

Няма коментари:

Публикуване на коментар