четвъртък, 28 август 2014 г.

Кога точно и дали наистина почина Валери Петров?

Много хора писаха за смъртта на Валери Петров, но аз си замълчах. Не защото не ценя мястото му в българската култура, твърдо не. Много ми се искаше тези хора преди смъртта му да бяха писали за живота му. Иначе някакси криво се получава, умре някой, тръгнем да плачем за величието му. И два дни след това, статусът ни грейва с някоя идиотия от виралния маркетинг. И продължаваме напред, онова е било само драскотина по иначе раздраните ни от житейските неволи длани.

С които обаче вече не разгръщаме нито книгите на Валери Петров, нито дори и книгите на други хора, за които бихме плакали или сме плакали. С тези длани свикнахме да четем жълти вестници и после да ги ползваме по предназначение, неудобно клекнали под напора на панелния живот.
За събитието, което хората наричат "смъртта на Валери Петров" бих могъл да ви кажа две неща..
Той е все още жив, мили хора. Жив, защото хората умират, такива сме си ние, калпаво производство на Господ в цинично настроение. Но все още споменът за него някъде шава и тупти, като едно старо и уморено сърце. Но все пак тупти. Но е зле, помните ли, кога последен път сте отворили книга за удоволствие. Дори и да не е негова.
И с риск да си противореча, като детектив в криминален филм, ще ви заявя, че Валери Петров не почина на 27 август, във ВМА, на центъра на София.
Същинската му смърт бе преди повече от 20 години, когато в България затвориха селските библиотеки и училища, направиха ги на свинарници. Когато и градските библиотеки бяха унищожени, книжарниците изчезнаха, културният живот премина през суров катаклизъм, за да изчезне почти. Тогава Валери Петров и много други загинаха. Не буквално, но това бе по-страшно и от физическа смърт.
Когато хората на изкуството са принудени или да мълчат или да лъжат, това е тяхната смърт. Или още по-зле, никой да не се интересува от тях.
Да го изпратим с един от много скъпите му за мен моменти, филм, който обожавам - Един снимачен ден.

Не знам кой идва на местата на загиналите ни кумири на нашата младост, кой замести Радой Ралин, кой би заместил и Валери Петров..Ще се радвам да ми подскажете, ако имате идея...

Няма коментари:

Публикуване на коментар