вторник, 23 декември 2008 г.

Новите късмети за баница

Да си отчупим ли парче баница и да видим късмета си за Новата година? И без значение от асортимента на масата, без значение дали сме на френски вина или на химически бъркоч от 2 лева за 2 литра, даже и без значение дали масата е в някоя луксозна трапезария или в някой фургон, където вестниците служат и за подпалки и за защита от вятъра в дупките на стъклото, всеки иска да научи какво го чака за новата година, да се усмихне или да се изпълни с очакване за ....доброто. Решихме да ви дадем и нашата версия на традиционните късметчета, видяна през нашите очи, съвсем без никаква розова глазура. Вероятно можете да си ги нарежете и да си ги сложите в баницата, стига да не се стреснете. Днешните мечти често се оказват утрешните ви кошмари. Но да завъртим баницата...


ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Тук имаме добри новини, уверено расте средната продължителност на живота в България, с конкретни години за мъжете 69 и за жените 76. За съжаление, това са прекалено ниски стойности, сравнени с европейските стандарти - средна продължителност на живота 75.8 г. за мъжете и 81.9 г. за жените в ЕС. Така че, и да ти пожелаем дълъг живот, тук той е най-къс!

УСПЕШЕН БИЗНЕС
Я, какво чукало на вратата? Криза ли? Световна, икономическа? Я ела на гости, тук си имаме местна от 20 години, сега просто ще свикнем и с теб. Шушука се за предстояща вълна от фалити, предсказана от свитите предпразнични портфейли и неясното финансово състояние на доста от солидните фирми. Така че, засега се радвай на работа, пък после гледай да се наведеш, успехи...като свърши кризата.

КОЛАТА
Ей, абе да не ми прехвърлиш лизинговата кола? Ти да не си луд, аз толкова не давам и за храна на месец. Ааааа, старото голфче ли? Така по-може. Не, чакай, че пак поскъпна Гражданската Отговорност. На фона на липсата на граждани, както и на отговорност, комбинацията от двете расте като цена с уверени темпове. Май през 2009 ще се възползваме от удобствата на собствените си крака. Нахлузете кецовете, веднага щом е възможно.

УЧЕНИЕТО
Напред, науката е слънце, което в празни стаи грей! Напук на проверките от Министерството на образованието, регистрират се училища с 30-40% посещаемост. Защо да учиш, като няма за какво?
Защо да ходиш на училище, след като някой фаянсаджия прави по 200 лева на ден и плаща питието на всички в кварталното барче, а някой инженер пък не може да го направи...Чужди езици ли? Че те да научат български. Математика ли? Обичам математиката, но предпочитам да не я уча. Български език и литература? Госпожо, Вазов нали е умрял, докато е ....е_ал? Взрив от смях, последван от сочни коментари...

КЪСМЕТ
Всеки път като чуя думата „късмет”, аз просто настръхвам. Обитавам офис над голямо казино, понякога чак до мен стигат хора, които търсят ротативките. Един старец с треперещи ръце ме помоли да седне и на моя компютър и да си пробва късмета, че на първия етаж не му вървяло.Как да му обясня, че аз не съм част от голямото въртене на пари? Казах му, че току що са спечелили голямата награда и му се извиних, че няма вече пари при мен. Не знам дали ми повярва или просто си помисли, че го лъжа, за да си играя сам и да си чакам късмета. В гръб видях, че шлиферът му е скъсан и обувките подпетени.

ЛЮЛКА С ДЕТЕ
От тъмното изплува циганин с бял костюм и нахлупена стара синя фуражка. В ръцете си държеше кутия с евтини бонбони. Спря се пред нас и предложи да почерпи, защото тази вечер му се родила дъщеря.
Честитих, но отказах бонбона. Не се спря да ме моли да взема, докато не докоснах шоколада...
„А сега с някой лев да помогнеш?”
Сякаш ток ме блъсна, отказах, а циганина ми заповяда да върна бонбона. Върнах го. С кутията той обиколи цялата автогара и насъбра някой лев. Почерпи даже и полицаите, след което хвърли кутията и отиде да яде и да пие. Да ти се роди дете е винаги хубаво. Но сигурен ли си, че ще го гледаши ще поемеш отговорността или просто си си спестил парите от презерватива?
Да не говорим за най-високия процент на детската смъртност – българският.

ЛЮБОВ
Според древна градска легенда, комунистите измислили любовта, за да чукат без пари. Дотук с цинизма, любов има. Нищо, че понякога завършва с развод или разправии за чиния или за тава, докато децата чакат някъде непотърсени. Хубаво е, че все още можем да се обичаме, след като така хубаво се мразим.

КАРИЕРА
Да пожелаеш някому кариера е все едно да му изпилиш зъбките и да му туриш лепки по краката и ръцете, за да може да се катери по една хлъзгава стена, по която понякога и самите шефове си пускат кофа с помия и насмешливо подканват и вие да се качвате нагоре и то по-бързо. Всъщност, официалният работен ден от 8 часа става 10, събота и неделя често доработваш. Ако не ти харесва, защо не се запишеш на Бюрото по труда? Но там да не те изненадат, че според техните данни си бил осигуряван на минимална заплата и то не редовно...И защо бе това цялото блъскане и преглъщането и усещането за умора и в костите даже?


ЗДРАВЕ
Според Националния статистически институт „Първият важен резултат от изследването е, че през последните 4 години здравето на населението, оценено чрез субективното мнение на анкетираните лица, се е влошило съществено както при мъжете, така и при жените. Относителният дял на мъжете с влошено здраве от 27,8% за 1996 г. нараства на 35,9% през 2001 г., или с 8,1 пункта. При жените субективната оценка за влошено здраве нараства като дял от 38,8% на 44,4% или с 5,6 пункта.”
Да сме живи и здрави, да си плащаме на няколко здравно-осигурителни фонда, пък дано да сме достатъчно здрави, за да не се налага да им ползваме услугите.


ВЕСЕЛИЕ
Ние така обичаме да се веселим, че веселейки се, убиваме хора. Не защото го искаме, а защото така се веселим. Момче умря в разгара на купона за 8 декември, пребито до смърт от други веселящи се младежи. Време е за купон, нека падат правила и задръжки. И да ти е_а майката, нещастник, какво ме гледаш? Не виждаш ли, че празнувам и се веселя, сега ще ти разкажа играта...

РАБОТАТА
Да имаш работа вече не е късмет, а необходимост. Изгубиш ли я, ставаш друга категория човек. Чакат те три месеца очакване в борсата и някакви парички и после...скок в нищото. Редуват се куп оферти – от пакетиране на ориз до лепене на пликове, през това да си хамалин или да пазиш някой двор на предприятие...минимална, минимална, минимална...Нищо, че понякога те кръщават „мениджър на охранително звено”, докато с една сопа разгонваш подчинените ти кучета.

ЩАСТИЕТО
Щастие ли? България е нация на нещастници, които не познават щастието. Дали да не забием в някакъв краен консуматорски ексхибиционизъм? Магазини Метро предлагат трюфели на цена 11 000 лева килограма, като имате възможност да си вземете и само 1 брой! Какво ли е да заровиш муцуна в една купчина от трюфели, докато наоколо ядат народен салам, тип химически подобрена Камчия?
Щастието е непознаваемо за българина, който го бърка със своята или с нечия чужда покупвателна способност, чрез която измерва доколко той е нещастен спрямо по-богатите от него или щастлив, спрямо по-бедните от него. Колегите ми на работа измерват щастието си в потребителски точки от веригата Пикадили и зяпане на каталозите им, като вярват, че с внимателно дебнене на промоциите могат да постигнат значителна икономия на парични средства и рязък скок на продоволственото си снабдяване, като по този начин печелят и точки, с които ще могат да спечелят и целта си – тефлонов тиган на промоция. Като се замислиш, намираш някаква ужасна логика във всичко.



СЛАВАТА
Дали ще правиш секс в Биг Брадър пред изпулените лица на верните ти зрители или дали ще ядеш водорасли в Сървайвър, няма значение. Давай да се прославим! Качи се на телевизионното влакче, което влачи млади и стари, богати и бедни. Светът ни се ограничава до едно малко екранче, от което ни бълват емоционална помия, която може да отрови всеки. Но нали е важно да ни научат всички, дори и ако това е с цената да ни видят кирливите ризи. Нищо, те са маркови!

ПЪТЕШЕСТВИЕ
Всеки българин си мечтае за него, само дето то е в една посока – навън. Поставена на изкуствено дишане от милионите преселници и техните Western Union-и, родината все още диша някакси. Но всеки тук си мечтае за самолета и да отиде някъде, по-далеч от държавата, като упорито ни става все по-мъчно за страната. От деца ни учат, че тук е хубаво, но другаде ще опознаем щастието, миейки чинии. Да пием за перспективите !

ПАРАТА
От стари спомени по Тошово време знаем, че колкото по-голяма парата, толкова по-малка баницата.
С увеличаването на паричката сега пак спадат баниците, по-клисава става изварата, заменила сиренето, по-безвкусни и горчиви стават корите, маслото става мас, извадена от буркан от мазето.
И все някъде се крие тази паричка, но комуто се падне, да си знае, че трябва да я пази и да и се радва.
Не че парите са толкова важни, но както виждаме, без тях сме взели дали...


Сред купчина от разтворени мазни хартийки, смесени с дрянови пъпки, седим и четем. Баницата е разкъсана и купонът е на път да се провали. Защо ли ни трябваше да се зачитаме в дребните букви?
Я комшия, налей от тазгодишната ракия, да видим каква си я сварил, Митак, гърми с незаконно и тайно притежаваното лично оръжие /за което знае целия блок, даже и кварталния полицай/, жена, нарежи последния салам. И да ни е ЧЕСТИТА НОВАТА 2009! /последното се извиква хорово, придружено от гърмеж и пиянски смях на красиви жени/. Стоп кадър.

3 коментара:

  1. ...и внезапно се сдобих с желание да си прережа вените с ключ за кола...

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, че не беше желание да се запътиш към тоалетната с билет за рейс.Това, че и другото, най-добре се правят с подходящите атрибути, другото е ала-бала и позьорщина.:cat: :cheers: :love:

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен writes:Много тъжно,но факт.

    ОтговорИзтриване