петък, 12 септември 2014 г.

Село Резово - на ръба на България



Когато човек тръгне да пътува, в главата му идват какви ли не глупави мисли. Наскоро се бях сетил,  че Вазов е изписал сума ти пътеписи. Интересно ми е , дали някой би познал градовете и селата, за които той е писал. Има такива места, на които часовникът е спрял и едно от тях е село Резово, област Царево.
Не, не си мислете, че да гледаш как бързо се движат стрелките на часовника е голяма радост. Просто да отбележим, че до 1990 там е било гранична зона, с доста ограничен достъп.  Все още си личи, ако се вгледате в пътя, който скоро след Синеморец става тесен, еднолинеен и  няколко километра преди Резово дори и електрическите стълбове са с онези  стари  порцеланови плафониери, които помня от детските ми години.

Въобще, пълен назад в миналото с висока скорост.
Не знам как са живели тогава хората там, но със сигурност изолацията тук не е била малка. Не е по-малко изолирано и сега,  а първи пред кметството те посреща ръждясалата кутия.



В това село има много ръжда и старост, неща, които не са се променяли с години и вероятно няма да се променят.   Тук днес живеят петдесетина семейства /по данни на местните/, дневно идват доста туристи, все пак тук е краят на България.


Този край е означен като алея „Европа” и тук можете да наемете стая под наем и да бъдете наистина на първа линия. Докато ние бяхме там, наемателите пиеха кафе с хазяите и се обясняваха, гледайки една камера. Немският дядо разказваше на българския дядо за внуците, но българският дядо разчиташе предимно на снимките, защото немският му стигаше до „камера” и „фото”.






Българската страна на плажа е малка и тясна, а по време на визитата ни – изключително мръсна, с много водорасли и други боклуци. Предни години съм виждал къпещи се там, тази година нямаше никой. Но представете си, че насреща има огромен плаж, с много пясък, широка ивица, на който няма нито един плажуващ или дори следа от такъв. Ваня каза, че е чувала, че  турците го избягвали по някакви причини, не им харесвал.






Разделението – тук България се дели с Турция, през  импровизиран канал, за който някой разказваше, че бил строен от местните през 50те. Много от тях тогава избягали в Турция, но и много били намерили смъртта си.
До канала се намират и рибарските лодки, както и култовият рибарски далян със затворен достъп.  Явно местните зевзеци яко се забавляват на зяпащите през оградата туристи.












Туристите удрят по някоя снимка и бягат да пият и да хапнат по нещо. Няма как да не отбележа и детската площадка, която не е мръднала ни на сантиметър за последните 3 години.
Вероятно или в селото няма деца или тукашните деца разбират проблемите и спокойно са приели играта си с ръждясалите джипове и счупените  катерушки, при  това точно пред алея Европа. Много иносказателно, като  се замисли човек.







Надникнах и в кметството, което ме покори с  два забравени предмета  - шкафът за документи и  великата картина в стил 50те, в която е обрисуван някой град на развития социализъм и напъпилия комунизъм.


Дали не ви звуча прекалено песимистично или критично? Съвсем не е така. Има нещо странно в самото място, сблъсък на години и култури, на две  Българии.  И не само това.
В Резово има много природа, много въздух, които са се запазили именно заради тази изолация. Можеш да дишаш и да гледаш, стига това да е нещото, което искаш.
Питам Ваня – Какво ще кажеш, би ли живяла тук?
Тя се позамисля и казва – Почивка да, но не и постоянно. 


И вероятно е права, защото вероятно така търсената изолация за нас градските хора е също така монотонна и дразнеща, както напрегнатият  начин на живот, със звънящи телефони и свищящи  гуми  на коли.  Но има хора, които постоянно са си там, които вероятно са свикнали и знаят какво е  вечер да е абсолютна тишина, която не се нарушава от нищо.  Дали го оценят  или си мечтаят за градския шум?
Пълна тишина и звездно небе, пустота и въздух. Никак не са малко за едно дете на панелите.
Апропо, така е и в Твърдица, където пиша това, но това обещавам да е друг разказ, при това, съвсем скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар